PRP (platelet rich plasma)

Vanaf heden beschikt de praktijk ook over deze innovatieve methode bij de behandeling van musculoskeletale pathologie. 

Wat is PRP?

PRP is de afkorting van Plaatjes Rijk Plasma: bloed met een hoge concentratie aan bloedplaatjes. Bij een behandeling met PRP wordt steeds uw eigen bloed gebruikt. Na bloedafname behandelt een machine uw bloed waardoor er 2 tot 7 keer meer bloedplaatjes in de tube worden bekomen. Deze bloedplaatjes bevatten groeifactoren die celgroei en celdeling stimuleren en op die manier spelen ze een belangrijke rol in het genezingsproces. Door de bloedplaatjes te concentreren, neemt ook de concentratie van de groeifactoren toe, waardoor de kans dat pees- en spierletsels helen groter wordt.

Hoe verloopt een PRP behandeling?

Eerst neemt de arts bloed af. Vervolgens wordt uw bloed in een centrifuge geplaatst gedurende enkele minuten. Door het draaien van uw bloed ontstaan drie lagen:

  • een laag met weinig bloedplaatjes
  • een laag met veel bloedplaatjes en witte bloedcellen: PRP
  • een laag met rode bloedcellen.

Hierna wordt het Plaatjes Rijk Plasma opgetrokken in een spuit (3 tot 5 ml). Vervolgens zal uw arts de inspuiting uitvoeren op de juiste plaats van het letsel.

De eerste dagen na de inspuiting kan u meer pijn ervaren en mag u indien nodig pijnstillers innemen: bij voorkeur Paracetamol 1 gram (max. 4 x per dag) en géén ontstekingsremmers. Ook aanbrengen van ijs gedurende 5 à 10 minuten (tot 3 x per dag) kan pijnverlichting brengen. Verbetering na een PRP behandeling treedt meestal pas op na 6 weken. Als u zich beter voelt, maar de genezing is nog onvoldoende, dan kan uw arts een herhaling van deze behandeling voorstellen.

Wanneer wordt PRP toegepast?

Een inspuiting met PRP kan plaatsvinden bij zowel acute als chronische letsels:

  • peesletsels van enkel en voet, knie, heup, elleboog en schouder
  • spierscheuren
  • ligamentaire letsels
  • gewrichtsartrose.

Bij knieartrose kan deze techniek ook gecombineerd worden met een infiltratie met hyaluronzuur. Op deze manier kan het comfort verbeterd worden en een operatie uitgesteld.

Kostprijs: 

De behandeling kost 100 euro. Dat bedrag is volledig ten laste van de patiënt, vermits er geen tegemoetkoming is van de ziekteverzekering. Per sessie wordt ook een bedrag voor de consultatie aangerekend.